Stijltuin

Baroktuin
De huidige baroktuin in Fransclassicistische stijl is ontworpen naar gravures uit 1729 uit het boek "Zegepralent Kennemerlant". Ter vergelijking zijn deze gravures in de tuin aanwezig.
Er zijn 4 parterres de broderie, oftewel vakken met geschoren hulstplanten (Ilex Crenata "Dark Green") in wit grind met siervazen. Er zijn 2 wisselperken voor eenjarige planten. Verder een klokvormige hofvijver met fonteinen en daarachter een amfitheater, dat eindigt bij een venster met uitkijk op 30 soorten walnotenbomen en verder weg de fundamenten van kasteel Oud Haerlem, verwoest in 1351.
De tuin is omsloten door een haagbeukenhaag (Carpinus betulus), waarlangs banken en op sierlijke sokkels enige beelden/bustes staan van o.a. Julius Ceasar, Apollo, Plinius en Mercurius. Centraal in de tuin een verdiepte kom met marmeren Franse lelies in een perk met Vetmuur (Sedum), waarin een beeld is geplaatst.

Sabijns poppenspel
Het wit marmeren beeld midden in de stijltuin is van Elisabeth Stienstra en is afgeleid van het beeld van de Sabijnse maagdenroof van de Italiaanse meester Giambologna, waarvan het origineel te zien is in Florence. Een kopie daarvan stond in de vroegere tuin. Het beeld bestaat uit 3 vrouwelijke ledenpoppen met klassieke hoofden, zij dragen de kleine mens, de vrije vogel en een perentak, als ode aan de tuin. In dit beeld wil de kunstenares laten zien, dat zowel de tuin als het beeld afgeleid zijn van het origineel uit 1700.