Insecten op de foto
Vanaf de lente van 2025 heeft de kasteeltuin een bijzondere nieuwe ‘bewoner’: een DIOPSIS insectencamera.
In de Kasteeltuin besteden we veel aandacht aan biodiversiteit; de verscheidenheid aan levensvormen die gezamenlijk essentieel zijn voor het voortbestaan van het leven op aarde. Op het eerder gerealiseerde biodiversiteitspad mag de natuur haar gang gaan, bij het maaien houden we rekening met vlinders, bijen en vogels. We doen jaarlijks mee aan de Nectarindex-telling, waarbij bloemen en planten worden geteld die vanwege hun nectarproductie nuttig zijn voor insecten. Met de insectencamera kunnen we nu ook in de gaten houden hoe het met de insectenpopulatie gaat.
Insecten
Insecten vervullen een belangrijke rol in het in standhouden van de biodiversiteit. Zij komen in de natuur in onnoemelijke hoeveelheden voor en zijn onmisbaar zijn voor de voedselproductie. Zij zijn de belangrijkste bestuivers van bloemen en planten waardoor deze zich kunnen vermenigvuldigen en vrucht dragen. Ze spelen een rol in het terugbrengen van voedingstoffen in de bodem waardoor de gewenste vruchtbaarheid ontstaat. Ook ruimen zij afvalstoffen op en zijn zij voedsel voor andere dieren.
Het insectenbestand is in de afgelopen jaren met meer dan 70% afgenomen. Dit door o.a. het gebruik van schadelijke bestrijdingsmiddelen, afname van leefgebieden en toename van stikstof. Dat is een zorgelijke ontwikkeling en die moeten we proberen te stoppen. Onderzoek naar insecten is nodig om ze beter te beschermen. We hopen met de camera in onze tuin een bijdrage te leveren aan de bewustwording bij bezoekers van het belang van insecten voor het leven op aarde.
Hoe werkt de DIOPSIS camera?
Het gele vlak op de camera trekt insecten aan; als ze vlak aanraken, maakt de camera direct een foto. Speciale software herkent welke insecten gefotografeerd zijn. Via een aangesloten database vindt de registratie plaats; soort, aantal en tijd, aantal en soort. De camera werkt 24/7 en maakt dag en nacht elke 10 seconden een foto. Zonnepanelen laden de accu’s op.
Wetenschap & samenwerking
Naturalis Biodiversity Center Leiden begeleidt een initiatief om op een groot aantal plaatsen in ons land de omvang en veranderingen in de insectenpopulatie in kaart te brengen. Met de DIOPSIS insectencamera in onze tuin werken we daaraan mee.
Deze nieuwe toevoeging aan het netwerk van insectencamera’s in Noord-Holland geeft wetenschappers van Naturalis een mooie kans om meer te leren over de insectenwereld in deze regio. De verzamelde data zullen worden gecombineerd met gegevens van andere camera’s uit Noord-Holland om een completer beeld te krijgen van de insectenpopulaties.
Naturalis werkt samen met drie andere organisaties (Universiteit van Amsterdam, Universiteit Twente en Westerdijk Instituut) aan ARISE, een nationale onderzoeksinfrastructuur voor het identificeren van alle soorten in Nederland. De DIOPSIS camera wordt in dit programma gebruikt als een van de innovatieve sensoren voor de identificatie en het monitoren van insecten.
Voor continuïteit van de werking van de camera, staan leden van Fotokring Heemskerk ons bij.
De camera hebben we kunnen aankopen door sponsoring.