De Tuin

De Kasteeltuin

Kom wandelen in de schitterende baroktuin, het kleur- en geurrijke rosarium, de rijke boomgaarden en de groente- en kruidentuin met een bijzondere waterput. Flaneren langs de spiegelvijver met fonteinen en neerstrijken op een van de bankjes.

 

Stilstaan bij het betoverende beeld ‘Het Sabijns Poppenspel’, even wegdromen in het prieel waar je fantaseert over de liefde, omringd door vele soorten prachtige rozen. Of even genieten in de met veldbloemen bezaaide boomgaard.

Een rijke geschiedenis

Het ontstaan van de Kasteeltuin is begonnen toen ruim 300 jaar geleden een rijke koopman en regent uit Amsterdam, Jean Deutz, zijn oog liet vallen op Kasteel Assumburg.

Stijltuin of formele tuin

Kenmerkend voor de formele baroktuin zijn de grasparterres, broderies en sierperken met in het midden een verdiepte groene kom met het grote marmeren beeld ‘Het Sabijnse Poppenspel’.

 

Het gedeelte achter de klokvormige vijver is een amfitheater ten behoeve van theater en muziek voorstellingen.

Rosarium

In het rosarium staan ongeveer 2000 rozenstruiken, verdeeld over 18 soorten klim-, tros-, heesterrozen en Engelse rozen. Met in het midden een rozenprieel met banken.

Groente- en kruidentuin

In de groente- en kruidentuin zijn ca. 200 kleine plantbedden met (soms ‘vergeten’) groente- en kruidenplanten.

Boomgaard

Aan de buitenzijde van de stijltuin is een boomgaard met 150 stuks oude hoogstam fruitrassen (appels, peren, pruimen, kersen en mispel).