Groente- en kruidentuin

‘Vergeten’ groenten & kruiden

De groente- en kruidentuin mag zich in een grote belangstelling verheugen. Vergeten groenten en kruiden zijn als onderwerp steeds populairder.

 

Dit onderdeel van de tuin bevindt zich aan de noord/oost zijde van het kasteel. Het is opgedeeld in vier vakken met in het midden een ouderwetse waterput. Een van de vier vakken is bestemd voor kruiden. De overige drie worden gebruikt voor ‘wisselteelt’ en zijn bestemd voor de ‘vergeten groenten’ die wij gelukkig niet vergeten zijn.

 

Ooit gehoord van gele wortelen, blauwe raapstelen of witte bieten? Aardbeispinazie, mosterdkool, zeekool? Heilig boontje? Kardoen, warmoes? Sta niet gek te kijken als je tien soorten sla ziet staan. Krop-, ijs-, pluk-, snij-, of hertshoornbladsla. En wat dacht u van de variaties in andijvie of spinazie. Radijs in allerlei soorten en maten, rare snijbonen!

 

Bij elk bed met groenten en/of kruiden staat een bordje met de soortnaam, de eigen naam en hoe men het in het Latijn zegt.

 

Een team van enthousiaste vrijwilligers is hier welhaast dagelijks in de weer om minder bekende soorten uit de vergetelheid te onttrekken. Er wordt geëxperimenteerd met bekende en ook minder bekende soorten. Soms gaat het goed, soms valt het tegen en dan proberen we het jaar daarop gewoon weer wat anders. Elk jaar is er dan ook een gewijzigde samenstelling. En dat allemaal, natuurlijk, onbespoten.

 

Nieuwsgierig naar onze vergeten groenten en kruiden? Bekijk alles hier!