De Verbazing

Jean Deutz

Dichtbij de achteruitgang van het kasteel staat op een hardstenen sokkel van Belgisch marmer het beeld ‘De verbazing’. Het bronzen beeld is een kopie van het gipsen beeld dat kunstenaar Jola Geldermans in 2021 maakte voor de tentoonstelling ‘Die heerlijke Natuur’.

 

Het is Jean Deutz (1655-1719), die ongeveer 300 jaar nadat hij zijn kasteeltuin in 1702 liet aanleggen, vol verbazing uitkijkt over de kasteeltuin van nu die vrijwel identiek is aan de tuin van toen.

 

De familie Deutz van Assendelft was bijna twee eeuwen lang eigenaar van kasteel en tuin. Zij werden rijk met de handel in   Oostindische waren. Zij financierden oorlogen, exploiteerden gevaarlijke kwikzilvermijnen in Slovenië en waren betrokken bij slavernij. Praktijken die niet ongebruikelijk waren in die tijd en ons land veel welvaart hebben gebracht. Maar ten kosten van veel ellende, laten we daar onze ogen niet voor sluiten.

 

Bij het beeld behoren de ‘Koppen in het Zand’. Met ‘De Verbazing’ en ‘Koppen in het Zand’ heeft Jola deze twee kanten van de geschiedenis tot uitdrukking gebracht.

 

Rondom de figuur van Jean Deutz is een erfgoed-educatieproject opgezet door Annelies Vessies en Jola Geldermans. Bedoeld voor groep 7 van de basisschool.