Groente- & kruidendag

  • Home
  • >
  • Groente- & kruidendag

Onze groente- & kruidendag is in ere hersteld. Met een divers programma dat draait om groente & kruiden, eten, duurzaamheid, biodiversiteit, wetenschap en gezondheid. Dit jaar was de dag op zondag 13 juli.

 

Straattheater 14.30 & 16.00u

Acteur Joakim neemt je op verrassende en humoristische wijze op sleeptouw als Chirurgijn Dr. Salieus en De Zweedse Kok…

 

Interessante voordrachten in het Koetshuijs

13.30-14.15u De schatkist van ons voedsel  

door Lana Bruijn van Centrum voor Genetische Bronnen Nederland (CGN)

Het CGN werkt aan behoud van de genetische diversiteit in gewassen, landbouwhuisdieren, bomen en aquacultuur. Onze genenbanken, expertise en advies dragen bij aan de duurzame voedselsystemen en bossen van de toekomst.

Genetische diversiteit is als een schatkist vol mogelijkheden voor de toekomst van ons voedsel. Zonder variatie in rassen hebben we weinig ruimte om gewassen aan te passen aan ziektes, droogte of veranderende smaken en wensen.

Tijdens deze presentatie ontdek je waarom juist oude Nederlandse rassen een sleutelrol spelen. Ze bevatten unieke eigenschappen die je in moderne rassen vaak niet meer terugziet.

Waarom is het zo belangrijk om deze ‘vergeten’ rassen te bewaren? Hoe zorg je ervoor dat al die zaadjes ook voor toekomstige generaties beschikbaar blijven? Je hoort hoe het CGN zaden verzamelt, test en opslaat — en hoe ze later weer kunnen uitgroeien tot levend erfgoed dat onze landbouw sterker, veerkrachtiger en toekomstbestendig maakt.

 

15.00-15.45u ‘Slimme combinaties met eetbare planten: permacultuur voor moes-, bos- en siertuin’

door Iris Veltman, milieukundige & permacultuurdocent

Hoe combineer je eetbare planten zo dat ze elkaar versterken én jou werk uit handen nemen?
Tijdens deze lezing leert Iris je plantcombinaties maken volgens permacultuur, een manier van ontwerpen mét de natuur in plaats van ertegenin. Je ontdekt verschillende functies die planten kunnen vervullen én welke planten je daarvoor in jouw tuin zou kunnen inzetten – van multifunctionele moestuinplanten tot eetbare inheemse en smakelijke sierplanten. Laat je inspireren met ideeën voor een levende, productieve tuin met multifunctionele beplanting.

 

Jarka’s Rondje

Elk halfuur is er een korte rondleiding. Jarka Beckvar neemt je mee door de moestuin en aangrenzende boomgaard, samen ga je op zoek naar eetbare planten.

 

Minimarkt

Op de minimarkt met diverse groente- en kruidenproducten, vind je informatie over bijzonder kruidengebruik, koken en gezond eten. Je kunt hier van alles proeven. Kasteelkok Rutger maakt soep en vrijwilligers bakken taart; alles met producten uit de tuin.

Er zijn kramen van Theevrouw Marloes, Ayurvedisch specialist Gillian Snell, Melktap-boer Matthijs en Zorgtuinderij De Duintuin.