Stijltuin

Baroktuin

De huidige baroktuin in Fransclassicistische stijl is ontworpen naar gravures uit 1729 uit het boek “Zegepralent Kennemerlant”. Ter vergelijking zijn deze gravures in de tuin aanwezig.

 

Er zijn 4 parterres de broderie, oftewel vakken met geschoren hulstplanten (Ilex Crenata “Dark Green”) in wit grind met siervazen. Er zijn wisselperken voor eenjarige planten. Verder een klokvormige hofvijver met fonteinen en daarachter een amfitheater, dat eindigt bij een venster met uitkijk op 30 soorten walnotenbomen en verder weg de fundamenten van kasteel Oud Haerlem, dat werd verwoest in 1351.

 

De tuin is omsloten door een haagbeukenhaag (Carpinus betulus), waarlangs banken en op sierlijke sokkels enige beelden/bustes staan van o.a. Julius Ceasar, Apollo, Plinius, Mercurius en Venus. Centraal in de tuin een verdiepte kom met marmeren Franse lelies in een perk met Vetmuur (Sedum), waarin een beeld is geplaatst: het Sabijns Poppenspel

 

In 2022 is het beeld De Verbazing in een van de broderieën geplaatst. Het is Jean Deutz die driehonderd jaar later met verbazing uitziet over zijn tuin.