Groente- en kruidentuin

De groente- en kruidentuin bevindt zich aan de noord/oost zijde van het kasteel. Het is opgedeeld in vier vakken met in het midden een ouderwetse waterput. Een van de vier vakken is bestemd voor kruiden. De overige drie worden gebruikt voor ‘wisselteelt’ en zijn bestemd voor de ‘vergeten groenten’ die wij gelukkig niet vergeten zijn.

Ooit gehoord van gele wortelen, blauwe raapstelen of witte bieten? Amarantblad, aardbeispinazie, hertshoornbladsla, mosterdkool? Heilig boontje of brave Hendrik? Kardoen, warmoes? Sta niet gek te kijken als je tien soorten sla ziet staan. En wat dacht u van de variaties in andijvie of spinazie. Radijs in allerlei soorten en maten, rare snijbonen!

Bij elk bed met groentes en/of kruiden staat een bordje met de soortnaam en de eigen naam.

Een team van enthousiaste vrijwilligers is hier welhaast dagelijks in de weer om minder bekende soorten uit de vergetelheid te onttrekken. Er wordt geëxperimenteerd met bekende en ook minder bekende soorten zoals kousenband, rattenstaart, etc. Soms gaat het goed, soms valt het tegen en dan proberen we het jaar daarop gewoon weer wat anders. Elk jaar is er dan ook een gewijzigde samenstelling. En dat allemaal, natuurlijk, onbespoten.

Dit onderdeel van de tuin mag zich in een grote belangstelling verheugen. Vergeten groentes en kruiden zijn als onderwerp steeds populairder. Dat blijkt ook tijdens de jaarlijks gehouden speciale Groente en kruiden dag die veel bezoekers trekt.

Nieuwsgierig naar onze vergeten groenten en kruiden? Bekijk alles hier!