Een unieke kasteeltuin in Heemskerk

Centraal in het park Assumburg/Oud Haerlem ligt achter kasteel Assumburg een fraaie kasteeltuin. Op dezelfde plek als 300 jaar geleden is een unieke, in Frans classicistische stijl aangelegde, baroktuin gerealiseerd.

Rond het jaar 1700 liet een Amsterdamse regent, koopman en bankier, Jean Deutz (1655-1719) zijn oog vallen op slot Assumburg. Hij liet, naast een flinke verbouwing van het kasteel, ook een prachtige symmetrische baroktuin aanleggen die paste bij zijn maatschappelijke positie en de schoonheidsidealen van die tijd. In 1729 werd van deze tuin een kopergravure gemaakt die als leidraad is gebruikt om de tuin weer in oude luister terug te brengen.

Eiland van rust, ruimte en tijdloosheid

Dat is wat bezoekers in de tuin ervaren, een rustpunt te midden van onze 21e-eeuwse gehaaste samenleving.  Het vormt de kern van de aantrekkelijkheid van de tuin, die uw bezoek zeker waard is.

Een rijke geschiedenis

Het ontstaan van de tuin is begonnen toen de rijke koopman en regent Jean Deutz uit Amsterdam 300 jaar geleden zijn oog liet vallen op het kasteel. 

Lees verder

Stijltuin of Formele tuin

met Grasparterres, broderies en sierperken waarin in het midden het grote marmeren beeld, 'Het Sabijnse Poppenspel', in een verdiepte groene kom. Het achterste gedeelte van de formele tuin is een amfitheater ten behoeve van theater en muziek voorstellingen.

Lees verder

Rosarium

met 2400 rozenstruiken, verdeeld over 18 soorten klim-, tros-, heesterrozen en Engelse rozen. In het midden een rozenprieel met banken 

Lees verder

Groente- en kruidentuin

met ca. 200 kleine plantbedden met (soms “vergeten”) groente- en kruidenplanten

Lees verder

Boomgaard

Aan de buitenzijde van de stijltuin is een boomgaard met 156 stuks oude hoogstam  fruitrassen (appels, peren, pruimen, kersen en mispel).

Lees verder