Zondag 13 juli van 13.00 tot 17.00u
Onze groente- & kruidendag is in ere hersteld. Met een divers programma dat draait om groente & kruiden, eten, duurzaamheid en gezondheid.
Straattheater 14.30 & 16.00u
Joachim neem jet met Chirurgijn Dr. Salieus en De Zweedse Kok op sleeptouw…
Interessante voordrachten in het Koetshuijs (gratis)
13.30-14.15u De schatkist van ons voedsel
door Lana Bruijn van Centrum voor Genetische Bronnen Nederland (CGN)
Genetische diversiteit is als een schatkist vol mogelijkheden voor de toekomst van ons voedsel. Zonder variatie in rassen hebben we weinig ruimte om gewassen aan te passen aan ziektes, droogte of veranderende smaken en wensen.
Tijdens deze presentatie ontdek je waarom juist oude Nederlandse rassen een sleutelrol spelen. Ze bevatten unieke eigenschappen die je in moderne rassen vaak niet meer terugziet.
Waarom is het zo belangrijk om deze ‘vergeten’ rassen te bewaren? Hoe zorg je ervoor dat al die zaadjes ook voor toekomstige generaties beschikbaar blijven? Je hoort hoe het CGN zaden verzamelt, test en opslaat — en hoe ze later weer kunnen uitgroeien tot levend erfgoed dat onze landbouw sterker, veerkrachtiger en toekomstbestendig maakt.
15.00-15.45u ‘Slimme combinaties met eetbare planten: permacultuur voor moes-, bos- en siertuin’
door Iris Veltman, voedseldeskundige & tuinontwerper
Hoe combineer je eetbare planten zo dat ze elkaar versterken én jou werk uit handen nemen?
Tijdens deze lezing leer je plantcombinaties maken volgens permacultuur, een manier van ontwerpen mét de natuur in plaats van ertegenin. Je ontdekt verschillende functies die planten kunnen vervullen én welke planten je daarvoor in jouw tuin zou kunnen inzetten – van multifunctionele moestuinplanten tot eetbare inheemse en smakelijke sierplanten. Laat je inspireren met ideeën voor een levende, productieve tuin met multifunctionele beplanting.
Minimarkt
Op de minimarkt met diverse groente- en kruidenproducten, vind je informatie over bijzonder kruidengebruik, koken en gezond eten. Ook kun je hier van alles proeven.
Elk halfuur is er een kort ‘rondje met Jarka’ door de tuin, op zoek naar eetbare planten.
Er zijn kramen van Theevrouw Marloes, Ayurvedisch specialist Gillian, Melktap-boer Matthijs en de Duintuin.