Categorieën

  • Pruimenbomen

Washington (1814)

Historie:

De Washington is afkomstig uit Amerika. Volgens de “Annales” en andere auteurs ontstond de moederboom waarschijnlijk uit de steen op de boerderij van de heer Delancey, ten oosten van Bowery bij New-York. Men had op een wilde stam veredeld, wat echter mislukte. (misschien is de ent door een zware storm afgebroken) Een worteluitloper van de stam werd op de markt gekocht door de heer Bolmar, koopman te New-York. Deze man oogstte in 1818 de eerste vruchten die door de voortreffelijke smaak meteen de aandacht van de aandacht van de pomologen wekten. In 1821 stuurde DR. Hosack deze variëteit naar Londen en vandaar is ze vermenigvuldigd. 

Synoniemen:

New Washington
Franklin
Bolmar
Bolmar’s Washington
Washington Jaune
Philippe Premier
Jackson
Irving’s Bolmar
Parker’s Mammoth

Vruchtvlees:  

Het vruchtvlees is groenachtig geel, aan de zonzijde bijna goudgeel, vrij vast, zeer saprijk smeltend voortreffelijk in smaak overeenkomend met de smaak van de Reine Claude, zoet, fijn aroma.

Steen:

Middelmatig groot in verhouding tot de vrucht. Licht los in het vruchtvlees

Huid:

De kleur van de door-schijnende huid is geelgroen met aan zonzijde rozerode vlekjes en met hier en daar verspreid witte stippen  en een zeer dun, witblauw waas.

Formaat vrucht: 

Groot, vrijwel zuiver rond.

Plukrijp: 

Begin September.

Gebruik: 

Van de laatste week van Augustus tot het begin van September. Een vrucht van de  eerste rang, uitmuntend, misschien ook goed om gekonfijt te worden.