Categorieën

  • Pruimenbomen

Reine Victoria (1815)

Historie:

Volgens Hogg betreft het een toevalszaailing die in de jaren dertig van de 19e eeuw in Engeland is gevonden. Ze zou uit een tuin in Alderton, in het graafschap Sussex afkomstig zijn. De Reine Victoria is omstreeks 1843 in de handel gebracht (Denyer, te Brixton bij Londen) en behoort nog steeds tot de meest geliefde rassen, hoewel ze nog slechts voor beperkte aanplant in de beroepsteelt wordt aanbevolen.

Synoniemen:

Reine Victoria
Victoriablomme
Drowing Victoria
Queen Victoria
Alderton or Dauphine
Sharp’s Emperor

Vruchtvlees:  

Geel (geelgroen) van kleur, zeer saprijk, aangenaam zoet van smaak. Slechte smaak bij te zware dracht, uitstekend wanneer er ruim is gedund, enigszins zoet van smaak.

Steen:

van middelbare grootte, lang, dun, spits, los van het vlees.

Huid:

Vrij sterk, scheurt niet snel, effen, dun, laat gemakkelijk van het vruchtvlees los bij volledige rijpheid. helderrood, met helder donkerrode vlekken aan de zonzijde, grijze stippen over het gehele oppervlakte. 

Formaat vrucht: 

Groot, ovaal, omgekeerd eivormig.

Plukrijp: 

Eind augustus begin september, het tussenplukken begint op 12 augustus tot 18 augustus.

Bewaren:

Mits aan de vroege kant geoogst, kan de Victoria ook nog wel een week of drie in de koelkast worden bewaard. Tijdens het bewaren kans op vruchtrot.

Gebruik: 

Eind augustus begin september. Reine Victoria is geschikt als hand- en keukenvrucht, maar ook voor inmaken op sap en industriële verwerking, voor dessertvrucht 2e keus.