
Categorieën
Reine Claude Verte (1550)
Historie:
Zeer oude dessertpruim, waarvan herkomst niet precies is na te gaan. Vermoedelijk komt de Reine Claude Verte uit Armenië uit de 16e eeuw. Er zijn echter ook aanwijzingen dat ze nog ouder kan zijn en zelfs in de Karolingische of zelfs de Romeinse tijd al bekend was en genoemd was naar Koningin Claude, de gemalin van François de 1e van Frankrijk. In Engeland werd deze pruim ingevoerd door Sir Thomas Gage, vandaar dat soms ook de naam “Green Gage” gebruikt wordt.
De Reine Claude Verte wordt wel de edelste der pruimen genoemd.
Synoniemen:
Reine Claude Dorée.
Abricot Verte.
Dauphine.
Grosse Grune.
Green Gage.
Reine Claude Green Gage.
Ringelot.
Groene Reine Claude.
Zuckerpflaume.
Vruchtvlees:
Het vruchtvlees is geelgroen en smaakt voortreffelijk. Hij is middel vast tot zacht, sappig en vlezig. De smaak is zeer zoet en kruidig aromatisch.
De pit laat gemakkelijk van het vruchtvlees los.
Huid:
De huid is licht ruwig met een weinig dons. De kleur is groen met een gele doorschijn en soms met roodpaarse vlekjes aan de zonzijde. In de zon licht hij goudgeel op.
Formaat vrucht:
De vruchten zijn rond, klein van stuk en rond van vorm. Ook talrijke andere vormen zijn bekend. Het is een relatief kleine pruim.
Plukrijp:
Tweede helft augustus, tussen plukken rondom 16 augustus en eindigt rondom 25 augustus.
Kan slechts enkel dagen bewaard worden.
Gebruik:
Vrucht is voor alle doeleinden bijzonder geschikt, de fijnste van alle pruimen.
Bewaren:
Goed, gedurende enkele dagen.
