Categorieën

  • Perenbomen

Zoete Brederode (1800)

Zoete Brederode

Historie:
De Brederode is een oude bekende stoofpeer. Er zijn een aantal soorten van de Brederode, waaronder de Echte Brederode, de Zure Brederode en de Dikkop. De peer stamt vermoedelijk uit 1800 en is een Nederlandse peer, waarschijnlijk uit Brederode.

Synoniemen:
 Valse Brederode.
 Rode Brederode.

Vruchtvlees:
Het vruchtvlees is wit en korrelig dat na het stoven mooi donkerrood kleurt. De smaak van de Zure Brederode is iets te rins en vraagt veel suiker. Zoete Brederode smaakt van zichzelf beter maar de smaak kan in sommige jaren, vooral na een slechte zomer, tegenvallen.

Bewaren:
Deze peer kan van december tot en met maart gebruikt worden.

Formaat vrucht:
Het is een middel-grote vrucht en regelmatig van vorm, meer breed dan hoog, bijna appelvormig. De vorm van Zure Brederode benadert de bergamottenvorm (= kort, buikig, naar de steel iets afgeplat, doet aan een appel denken, meestal een vleesheuveltje bij de steel).

Plukrijp:
De Zoete Brederode kan in oktober geplukt worden.

Gebruik:
De Zoete Brederode is een roodkokende stoofpeer.