Categorieën

  • Perenbomen

Williams Duchesse (?)

Historie: 

Deze peer is van Engelse oorsprong en gewonnen door John Williams te Pitmaston in 1841.  Deze peer was over 't algemeen ruim verspreid, wat ongetwijfeld te danken was aan de enorme grootte en goede kleur, waaraan zij haar geschiktheid voor de markt dankte.

Synoniemen:

Williams Duchess

Vruchtvlees:  

De kleur van het vruchtvlees is wit, soms iets geelwit, knappend en zeer saprijk, echter grof van korrel, om het klokhuis soms wat steenachtig. De smaak is wel fris maar ook wat rins op zuur af. De peer is niet  buitengewoon fijn, maar wel smakelijk en, als zij goed op tijd gebruikt wordt, ook wel aromatisch.

Bewaren:

De vrucht is goed houdbaar en laat zich uitstekend koelen. 

Formaat vrucht: 

De William’s Duchesse is groot, langwerpig en vrij regelmatig gevormd. Het is een buitengewoon dikke en grote peer die geregeld het gewicht bereikt van 500 gr of meer! Zolang de vrucht aan de boom zit, heeft de schil de donkergroene kleur van het blad; na het plukken wordt zij mooi goudgeel, zonder rood of bruin; aan de zonzijde is zij dikwijls wat donkerder geel.

Plukrijp: 

Oktober

Gebruik:

Het is een vrij goede, tweede klasse tafelpeer, die soms heel lekker kan zijn, maar nooit in ieders smaak zal vallen. Het blijft een opvallende peer om haar grootte en haar mooie kleur. Moet goed op tijd worden geplukt. Sommige vruchten kunnen zo zwaar worden, dat men de takken moet ondersteunen. Vooral tegen een muur of schutting kweekt men reuzenexemplaren.