Categorieën

  • Perenbomen

Williams Bon Chrétien (1770)

Historie: 

De William’s Bon Chrétien werd in het wild gevonden door een onderwijzer Mr.Stair Wheeler uit Aldermaston (Berkshire, Engeland) in 1770 (er wordt ook gesuggereerd dat hij deze boom uit zaak heeft gekweekt). Ze werd gepropageerd door Richard Williams kweker te Turnham Green en lid van de Londense Society ter bevordering van de tuinbouw in Middlesex, en naar hem genoemd. Rond 1816 begon de soort haar zegetocht in Engeland, van kasteeltuin tot kloosterhof. Via een Franse tuinman, monsieur Leon Le Clercq, tevens volksvertegenwoordiger uit Laval (Mayenne), begon de peer haar zegetocht op het continent omstreeks 1828. Intussen was de soort rond 1798 in Boston (Maryland) ingevoerd door James Carter voor de vereniging van Brewer`s Estate. Dit uitzonderlijk ras werd vooral na 1817 in Amerika verspreid door de inzet van Eugen Bartlett uit Dornmaster (Massachussets). Deze Eugen Bartlett was de lange en moeilijke naam, met of zonder opzet, vergeten en de rationele Amerikaanse kopers noemden de soort naar de verspreider, kort en krachtig: Bartlett. De naam werd in 1848 door de Pomological Society officieel bevestigd. Is ook bekend onder de naam de Salis. 

Synoniemen:

Bon Chrétien Williams
Poire William’s
Bon Chrétien William
Bartlett de Boston
William’s Bon Chrétien
De Savault
William’s
Bartlett.
William’s bon Chrétien
De la Vault
Clément Doyenné
Poire Guillaume of the French
Williams Christbirne
Passe Goeman’s
Stair`s Pear.
Die Salis

Vruchtvlees: 

Het vruchtvlees is witachtig, soms roomkleurig, fijn saprijk, smeltend zacht, rinzig, sterk gemuskeerd (speciaal op Kwee onderstam). De vruchten zijn in Nederland vaak wrang en zonder aroma. 

Bewaren: 

Een goede eigenschap is de bewaarbaarheid, zonder al te veel kunstgrepen. Als de plukdatum juist wordt gekozen, kan men de peer tot 3 maanden bewaren. Komt men een halve week te laat dan haalt ze ternauwernood drie weken op de rekken. De opmerking "Kort houdbaar en wordt snel beurs" wat men vaak in de literatuur tegenkomt, is toch vaak een kwestie van pluktijdstip. Kan gekoeld ongeveer een maand bewaard worden.

Formaat vrucht: 

Deze vrucht is middelgroot ongeveer 7 ½ cm breed en 9 cm hoog, onregelmatig gevormd, bij de steel afgeknot. Schil voelt wat ruw aan is groen tot goudgeel met roestvlekjes. 

Plukrijp:

September; zij moet niet lang aan den boom hangen, maar in groengelen toestand geplukt worden.

Consumptierijp:

september 

Gebruik: 

Conserven; industrieel gebruik, drogen en diepvriezen. De peer is bij hardrijpheid ook als stoofpeer te gebruiken.; - van den eersten rang voor het dessert voor hen die van gemuskeerde vruchten houden.