Categorieën

  • Perenbomen

Soldat Laboureur (1820)

Historie: 

In 1820 geteeld door Majoor b.d. Pierre Joseph d' Esperen uit Mechelen (1780-1847), echtgenoot van Joséphine de Malines, die onder Napoleon had gevochten, en die de soort opdroeg aan Napoleon`s vreedzame activiteiten als “Soldat Laboureur”, wat letterlijk soldaat-boer betekend. België Prof. Jean Baptiste van Mons (Brussel 1765-1842 Leuven) stuurde entmateriaal zonder naamaanduiding naar de heer Oberdieck, die, aangezien hij niet op de hoogte was van de bestaande naam, de soort naar zijn leraar uit Göttingen noemde: Hofrat Blumenbach (1852). Zo is de synoniem Blumenbachs Butterbirne ontstaan. Naar aanleiding van een voorstel van de duitse pomoloog Lauche werd in 1874 tijdens de 7e Duitse Pomologencongres in Trier de Soldat Laboureur op de lijst gezet van de top vijftig aanbevolen perenrassen 

Synoniemen:

 Blumenbachs Butterbirne-Duits.
Bere Bljumenbach-Russisch.
Blumenbachova-Tsjechisch.

Vruchtvlees:  

Het vruchtvlees is geelachtig wit, halfsmeltend, fijnkorrelig, rondom het klokhuis enige steencellen. De peer is zeer sappig en knappend, zachtzoet, fijn rins en typisch meloenachtig gekruid.

Bewaren:

Na de oogst kan deze vrucht meerdere weken bewaard blijven. In natuurlijke opslag bij 4ºC. 4 - 8 weken, rijp nog vast, niet gauw beurs. Koelopslag niet onderzocht.  

Formaat vrucht: 

De Soldat laboureur heeft een zeer regelmatige vorm; zelden vindt men daarvan afwijkende vruchten. Ovaal peervormig of tolvormig, midden tot kelkbuikig met hobbelig oppervlak. 't Is een peer van middelmatige grootte, eerder klein dan groot.Normaal tot midden groot, van oude rijk dragende bomen kleiner; 6-7 cm breed en 7 1/2-9 cm hoog.

Plukrijp: 

Eind september tot midden oktober.
Precies aan het begin van de boomrijpheid, daarna vruchtval, maar niet eerder, hoewel de witte kleur van de schil daartoe zou verleiden. De late oogst garandeert grote vruchten, hoog suikergehalte en aroma.

Consumptierijp:

Begin november tot midden december..

Gebruik: 

Aromatische eerste klas tafelpeer voor vers gebruik m.n. omdat het een goede late peer is , huishoudelijk voor compote, conserven op sap en om te drogen.