Categorieën

  • Perenbomen

Seigneur d' Esperen (1827)

Historie: 

Gewonnen uit zaad door Majoor d'Esperen te Mechelen omstreeks 1827. In Amerika bekend als Belle Lucrative. Was een vrij algemeen bekend soort, dat overal voorkwam, echter niet in grote aanplantingen. Dit waarschijnlijk omdat de vrucht te klein en te onooglijk is om als prima marktvrucht in aanmerking te kunnen komen.

Synoniemen:

Bergamotte Fievée?
Bergamotte Lucrative
Fondante d’Automne
Esperens Herrenbirne
Fondante de Mabeuge

Vruchtvlees:  

Het vruchtvlees is wit, soms ook wat groenachtig van kleur, fijn van korrel, buitengewoon zacht en saprijk, hoogst zelden iets korrelig om het klokhuis. De smaak  is overheerlijk, smel¬tend, heerlijk zoet, met een eigenaardig, weinig voorkomend aroma, soms iets gemuskeerd. 

Bewaren: 

Er wordt niets vermeld over het bewaren van deze peer.

Formaat vrucht:

Deze peer wordt klein tot matig groot genoemd, volgens de meeste naslagwerken klein tot onooglijk. Sommige vruchten kunnen wat hoger zijn, andere wat platter. Het is een wat ronde peer, gelijkmatig van vorm.  Van boven loopt zij snel toe naar de steel, van onderen wat afgeplat; zelden treft men afwijkingen in den vorm en zijn de vruchten iets langer; ze is middelmatig groot, altijd eer klein dan groot.

Plukrijp: 

September – Oktober

Gebuiksrijp:

September en Oktober  zij kan drie of vier weken duren

Gebruik: 

Een eerste klas peer voor het dessert; een der voortreffelijkste peren, die wij gekend hebben, die om haar saprijkheid en heerlijk aroma steeds een eerste plaats bleef innemen. Als marktvrucht had zij weinig waarde, ze is daarvoor te klein en te onooglijk.