Categorieën

  • Perenbomen

Pondspeer (1700)

Pondspeer

Historie:
De pondspeer is waarschijnlijk van Franse afkomst. Zij is al beschreven in de “Jardin Français” in 1665. Ook in het werk van J.H. Knoop (1754) was de peer al bekend.
Deze soort was algemeen verspreid en bij velen als een goede stoofpeer bekend.

Synoniemen: Grand Monarque (Knoop, tab.VIII), Grote Monarch, Grote Mogol, Grote Tamerlan, Poire de Livre, Gratiole, Ronde Winter-Gratiole, Endegeester Peer, Florusheij-peer, Besi des Marais, Citrouille, De tout temps, Gros Thomas, Poire de Bell, Tête de chat, Bon Chrétien d`Amiens, Chartreuse, Monstrueuse de Landes, Gratiole, Ronde Winter-Gratiole, Endegeester Peer, Florusheij-peer, Bonkerpeer. (aan de Lek in Z-Holland), Harm Harkes Peer (Groningen), Catillac, Cadillac (falso), Besi des Marais, Citrouille, De tout temps, Gros Thomas, Poire de Bell, Tête de chat, Bon Chrétie, d`Amiens, Chartreuse, Monstrueuse de Landes, Bell Pear, Grosser Katzenkopf, Cotillard, Abbé Mongein.

Vruchtvlees:
Het vruchtvlees is wit, soms iets geelachtig om het klokhuis, grofkorrelig en geelachtig rondom het klokhuis. De structuur is vast, knappend, matig saprijk en zoet, enigszins wrang. Wordt bij koken mooi rood.

Bewaren: De vruchten laten zich eenvoudig bewaren tot eind januari. Op zeer koele plaatsen kan dit nog wat verlengd worden. De bewaarbaarheid van de Pondspeer is matig en is gekoeld tot maart houdbaar. Pondspeer heeft last van uitval tijdens de bewaring door rot. Dit zou volgens de literatuur (H.de Greeff 1905) verband houden met de vorm van de vrucht. De ronde vruchten zouden eerder rottingsverschijnselen vertonen dan lange vruchten. Peren met deze rottingsverschijnselen worden ook wel rotneuzen genoemd.

Formaat vrucht:
De vrucht heeft een mooie korten peervorm, is van onderen buikig en dik, loopt naar den steel vrij stijl toe en kan zeer groot en zwaar worden. Het is een grote vrucht.

Plukrijp:
De oogst dient niet voor eind oktober plaats te vinden.

Consumptierijp:
Januari tot en met maart (stoofpeer)

Gebruik: Een eerste klasse vrucht voor de keuken en voor de markt.