Categorieën

  • Perenbomen

Légipont (1800)

Historie: 

Geen peer, lijkt het, die zoveel namen heeft als onze Legipont. Dit alleen al bewijst dat de peer wijd en zijd als goede zachte, sappige peer bekend stond. Vooral in Frankrijk waren zeer veel synoniemen bekend.
De Legipont is rond 1800 voor het eerst gekweekt door Martin Joseph Legipont. Een Waalse Belg uit het Land van Herve. Een “Fermier- Horticulteur”, zoals men dat op zijn Frans zegt, dus een kweker. Hij leefde in het gehucht Larbuisson, dat ligt bij Charneux. Hier komt ook  een synoniem vandaan. In de loop van de geschiedenis heeft de peer vele synoniemen gehad. 

 Synoniemen: 

Fondante de Charneux
Waterloo
Miel de Waterloo
Duc de Brabant 
Beurré des Charneuses  Merveille de Charneux
Delices des Charneuses
Fondante des Charneuses
Fondante Charneuses
Fondante des Carmes
Desirée van Mons
De Charneu
Köstliche von Charneu.
Leopold (Gelderland)
Leopoldspeer.
Duc de Brabant.
Bürgermeisterbirne

Vruchtvlees:  

Het vruchtvlees is mooi wit zeer sappig, smeltend, krachtig, zoet, zacht zuurachtig, fijn aromatisch, smaakvol op warme standplaatsen, op koude grond half smeltend.Soms korrelig rond klokhuis.
De synoniem-namen Beurre, Fondante, Miel zijn gegeven omdat dat het vruchtvlees zacht als boter is, in je mond smelt en zoet als honing is. Sommigen vinden de smaak iets aan de flauwe kant. 

Bewaren:

De peer leent zich uitstekend voor bewaring in koelhuis, heeft mede daardoor goede handelswaarde. Gekoeld bij 2 tot 4 graden kan hij tot december bewaard worden.

Formaat vrucht: 

De vrucht is middelgroot. Smal toelopend bij de steel, maar bij de kelk nogal buikig. De vrucht is overwegend groen, met een klein blosje aan zonzijde. Wordt de vrucht echt rijp, dan verandert de kleur van de gladde schil naar geelgroen. 

Plukrijp: 

De Legipont is er, in rijpe vorm, in oktober en begin november.

Gebruikstijd:

October - November.

Gebruik:

De peren worden dus doorgaans rauw gegeten, maar als ze niet te rijp zijn kunnen ze gekookt worden of verwerkt tot conserven. Dan praten we over oogsten per eind september/ begin oktober