Categorieën

  • Perenbomen

Gieser Wildeman (1840)

Historie:

Deze peer is in Nederland gewonnen en is hoogstwaarschijnlijk een zaailing die aangetroffen werd bij een boerderij of in een particuliere tuin. De peer was reeds lang voor hij in de handel werd gebracht bekend in de diverse dorpen langs de Merwede, en is naar de kweker Gijsbert Wildeman genoemd  die deze peer had gevonden. (zoz). De peer is  door een Boskoops kwekershuis de firma Van der Willik & Zonen in de handel gebracht in omstreeks 1850. 

Synoniemen:

Gieser Wildeman. (ook wel met een s)
Gieser Wildemanspeer.
Wildemanspeer.
Agaatpeer

Vruchtvlees:  

Wit, vast, licht korrelig, bij het koken blijft het vlees mooi heel en wordt lichtrood. Zachtvlezig.

Bewaren: 

In de koelcel tot eind januari houdbaar. Is vatbaar voor steel- en neusrot. 

Formaat vrucht: 

Een tamelijk kleine peer, mooi peervormig, regelmatig gevormd.

Plukrijp: 

Half oktober.

Gebruik:

Consumptierijp: november tot maart. Alleen als stoofpeer te gebruiken. Zeer goede en zoete stoofpeer. Suiker toevoegen is niet nodig, kookt mooi lichtrood af.
N.B. Deze licht kaneelbruine, zeer regelmatig gevormde en houdbare peer is zo fraai van uiterlijk, dat ze zelfs ter verfraaiing van kerststukjes en andere bloemdecoraties wordt gebruikt.