Categorieën

  • Perenbomen

Duchesse d'Angoulème (1812)

Historie: 

De Duchesse d’Angoulème stamt uit 1812. Deze peer is geteelt door Andussou te Cherré in Frankrijk. Eerst had deze peer de naam Poire des Eparonnais, maar nadat Andussou een vergunning had bemachtigd kon hij de naam wijzigen in Duchesse de Angouème. Lange tijd was dit een veel gezochte peer. 

Synoniemen:

Poire de Eparonnais
Poire de Pézenas
Herzogin von Angoulême

Vruchtvlees: 

Het vruchtvlees is roomwit, grofkorrelig even als dat van de meeste grote peren, maar om het klokhuis vaak wat stenig. Het is een zeer saprijke peer, knappend, lekker,  zeer saprijk, smeltend, aangenaam zoet, met een vleugje muskaat. De pitten zijn klein.

Bewaren: 

-

Formaat vrucht: 

Het is een peer van de eerste categorie wat wil zeggen dat het een grote vrucht is. Men plukt niet zelden vruchten die 6 ons wegen. De peer kan wel 7 cm breed en 9 ½ cm hoog zijn.De Duchesse d'Angoulême heeft een eigenaardige, gebobbelde peervorm, van onderen vrij dik en buikig met een ongelijkmatige, hobbelige lijn, soms nauwelijks merkbaar hol naar den steel toelopend, daar weinig afgeknot. 

Plukrijp: 

November en begin van December.

Gebruik: 

Gewoonlijk is het een eerste klasse tafelpeer hoewel wordt opgemerkt dat de peer als dessertpeer goed kan om de sierlijkheid en grootte, maar eigenlijk iets te grof vruchtvlees heeft. Op goede grond - liefst klei - en een min of meer beschutte standplaats is zij bijna altijd zeer goed en lekker, op zandgrond of wanneer zij te koud staat, komen de vruchten niet altijd tot goede ontwikkeling en ook niet op smaak. Voor het Zuiden van ons land kan zij tot de beste peren worden gerekend.