
Categorieën
Beurré Clairgeau (1838)
Historie:
De Beurré Clairgeau is omstreeks 1838 gevonden door boomkweker P. Clairgeau te Nantes in Frankrijk. Hij heeft hieruit een boom gekweekt die vanaf 1848 de eerste vruchten ging dragen. Deze peer was algemeen verspreid, werd in bijna alle tuinen of fruitaanplantingen aangetroffen. Sinds 1851 is deze peer door De Jonghe te Brussel, verbreid.
Synoniemen:
Clairgeau de Nantes.
Clairgeau`s Butterbirne.
Vruchtvlees:
Het vruchtvlees is geelachtig wit van kleur. De structuur is grof korrelig, om het klokhuis veelal steenachtig. De vrucht is saprijk, half smeltend, met heel weinig aroma, fris maar niet erg smakelijk (van griesmeelachtig tot raapachtig). Alleen in heel gunstige zomers kan het een lekkere peer worden ondanks het gebrek aan aroma is zij dan sappig en zoet.
Bewaren:
Natuurlijke opslag afhankelijk van standplaats,. Wordt niet rimpelig, regelmatig controleren op beurs worden en vruchtrot. Vruchten kunnen voortijdig zacht worden, waardoor ze slecht transporteerbaar zijn.
Formaat vrucht:
De vorm is zeer karakteristiek. Vaak is de vrucht aan één zijde meer uitgegroeid dan aan andere zijde, waardoor eigenaardige vorm ontstaat. Lang, van onderen breed en dik, vrij spits naar de steel toelopend. De vrucht kan zeer groot worden en is daardoor in hoofdzaak een eerste klasse siervrucht. Afmetingen 6-7 ½ cm breed, 8-12 cm hoog. Groen, bij rijpheid geel met vrij veel roest en sterk bruinrood gekleurd aan zonzijde
Plukrijp:
De Beurré Clairgeau kan vroeg geoogst worden, al vanaf midden september. Het tijdstip van plukken beïnvloedt de kwaliteit, dit kan per jaar verschillen. Zij moet kort voor boomrijpheid geoogst worden, omdat daarna vruchtval optreedt.
Consumptierijp:
eind oktober eind december
Gebruik:
Siervrucht, tafelpeer (echter alleen in gunstige jaren en bij juiste rijpheid) voor verse consumptie, huishoudelijk als compote, drogen en industrieel voor sap winning. De Beurré Clairgeau is ook geschikt om te stoven wanneer de vruchten bijna rijp en nog hard zijn. Overigens was het een uit¬muntende marktpeer, die graag werd gekocht en steeds duur betaald, onbegrijpelijk, want voor 't zelfde geld kon men vaak twee andere goede peren kopen.

