Categorieën

  • Perenbomen

Bergamot d'Esperen (1820)

Historie:

De Bergamot d’Esperen is voor het eerst uit zaad gewonnen door Majoor Esperen van Mechelen in 1830. Pierre Joseph Esperen werd geboren in Gent, 29 januari 1780. Hij ging in 1804 in militaire dienst als vrijwilliger war hij in 1830 de rang majoor kreeg. Na zijn ontslag verdiepte hij zich in het telen van fruit waarbij hij verschillende perensoorten heeft opgekweekt uit zaad. De Bergamot d’Esperen was de beste van de door hem gekweekte variëteiten. 

Synoniemen:

Pyrus communis 
 'Bergamote Esperen'
 Pyrus communis
'Bergamotte Esperen'
Pyrus communis 
 'Esperens Bergamotte'

Vruchtvlees:  

Gelig tot roomwit, sappig vruchtvlees wat smelt op de tong. Warm zomerweer en een plaats in de zon zorgen voor een optimale smaak. Daarom doet deze peer het prima tegen een zuid muur. In ons klimaat wordt de peer iets minder geurig en sappig dan bij kwekers in Duitsland en Frankrijk.

Bewaren:

Te bewaren tot maart - april.

Formaat vrucht: 

Fruit van gemiddelde afmeting tot net iets groter. Varieert van ongeveer 7 cm breed en 5½ cm hoog tot ruim 8 cm breed en ruim 7½ cm hoog. De peer is dus meer breed dan hoog! Dit is typisch Bergamot-vormig. Hoe gunstiger de standplaats, hoe groter de peren zullen zijn. Plukrijp: Midden tot eind Oktober.  

Gebruik:

Deze peer wordt vaak genoemd als handpeer, meer is ook zeer goed te gebruiken in desserts. 

Bijzonderheid:

De takken zijn slank en scherp gedoornd.