Categorie├źn

  • Appelbomen

Yellow Transparent (1820)

Yellow Transparent

Historie:
De oorsprong van deze appel is onbekend (vermoedelijk uit West Rusland), hoewel de verspreiding vrij algemeen was. Hoewel niet in grote getale, werd deze appel toch in de meeste boomgaarden aangetroffen, terwijl men hem ook in vele particuliere tuinen aantrof. De Yellow Transparant had als een der eerst rijpende vruchten grote waarde.

Synoniemen:
 Madeleine (Zeeland).

Vruchtvlees:
Het vruchtvlees is mooi wit van kleur en tamelijk grof van korrel, zacht en knappend, zeer saprijk, fris zuur van smaak, met een weinig aroma.
Voor de tijd van het jaar goed van smaak, mits rijp geoogst.

Bewaren:
Deze appel moet zeer voorzichtig geoogst worden, daar de vruchten erg gevoelig zijn. Te vroeg geplukte vruchten blijven smakeloos.

Formaat vrucht:
Het is een appel met een zeer regelmatige vorm, meest altijd gelijk aan de afbeelding: vrij hoog en walsvormig; wordt tamelijk groot, eerder groot dan klein.
De schil is zeer mooi, glad en gaaf, hoogst zelden gevlekt. Aan de boom vertonen de vruchten reeds een licht groengele kleur. Bij volkomen rijpheid is de schil prachtig mooi lichtgeel, met hoogst zelden een weinig rood.

Plukrijp:
Eind juli - begin augustus.

Gebruik:
Als vroege appel ongetwijfeld een der beste en door kleur en grootte een der aantrekkelijkste appels voor winkel en markt. Lijkt veel op de Glasappel, maar is minder rood. Matige dessertappel.