Categorieën

  • Appelbomen

Ribston Pippin (1705)

Historie: 

Ribston Pippin is afkomstig uit Engeland. Zij is in 1687 of 1688 in de tuinen van Ribston Hall bij Knaresborough (Yorkshire) gevonden door Sir Henry Goodricke als zaailing uit zaad van een onbekende Franse appel die uit de streek Rouan afkomstig was. De moederboom is anderhalve eeuw oud geworden. Ze woei in 1810 om en werd toen met palen overeind gehouden. In 1835 begaf ze het, maar een jonge aflegger van de boom, die wortel had geschoten, groeide uit tot een nieuwe boom, die op haar beurt in 1928 omwoei. Waarschijnlijk heeft een zaadje van de Ribston Pippin, bestoven door de Blenheim Reinette, in 1830 de Cox`s d`Orange Pippin geleverd. Volgens velen de lekkerste appel die er is.

Synoniemen:

 Glory of York.
Formosa Pippin.
Ribston Pepping.
Englische Granatreinette.
Travers Reinette.
Ribston Pippeling.
Court Pendu Royale.
Gouden Rabouw.
Lederapfel.
Essex Pippin.
Goldmohr. 

Vruchtvlees: 

Het vruchtvlees is geelachtig wit van kleur, knappend, middel vaste structuur, later mals, sappig, harmonisch zoet -wijnachtig met fijn mild vruchtzuur, nobel aroma, lijkend op Cox` Orange. De geur is karakteristiek rozemarijnachtig.

Bewaren: 

In natuurlijke opslag houdbaar tot februari, controleren op rimpelig worden. Te lange opslag maakt de vruchten melig; goed in koelopslag bij +0,5ºC tot 6 à 7 maanden.

Formaat vrucht: 

De vrucht is middelgroot tot groot , ongeveer 5 ½ -7 cm breed en 5 ½ -6 cm hoog. Zij is rond tot hoogrondvormig; de zijden regelmatig, ook met vlakke, brede kanten tot aan het midden van de vrucht. breder dan hoog.

Plukrijp:

Midden tot eind september. 

Consumptierijp:

Midden november tot eind februari. Later verliest hij zijn aangename smaak. Er is verschil van mening over de juiste rijptijd, sommigen geven de voorkeur aan november wanneer de appel knappend, sappig en friszuur is, maar minder "nootachtig" en "kruidig", anderen geven de voorkeur aan december / januari, wanneer het aroma zich het rijkst heeft ontvouwen. De appel is dan wel wat droger geworden.

Oogst:

oogsttijdstip plaatselijk vaststellen, omdat bij te vroeg plukken de vruchten rimpelig worden; te laat dan hoge vruchtval.

Gebruik: 

Tafelappel voor vers gebruik; huishoudelijk voor alle verwerkingen. Geschikt voor cider.