Categorieën

  • Appelbomen

Princesse Noble (1700)

Historie: 

Deze uitmuntend smakende appel zou van Nederlandse afkomst kunnen zijn, maar Frans is ook mogelijk. Het is een oude soort die in 1708 uitheems genoemd werd, die algemeen bekend en gezocht was en in het bezit van een welverdiende reputatie.Zij werd in 1740 door Johann Hermann Knoop vermeld in het boek "Pomologie of Kennisse der Vrugten en bezonder van de Appels en Peeren" met 90 kopergravures die vergelijking met de nu nog bestaande soorten mogelijk maakt. De Notarisappel is vermoedelijk een zaailing van de Princesse Noble. De Notarisappel heeft veel overeenkomsten met de Princesse Noble zoals kleur en smaak. Werd vroeger geteeld in Utrecht, Brabant en de IJsselstreek.

Synoniemen:

 Fransche Kroon.
Franse Kroonappel. (Friesland)
Noblesse. (Overijssel)
Kroonappel.
Prinsesäpple.
Princesse d'orange. (Prince d'orange) België.
Pomme d'Année. (Pomme d'Aunée).
Grosser Edler Prinzessin Apfel.
Bles  Alantapfel.
Haagje (in het oosten van ons land).
Fransche Noble.
Pomme Noblesse.
Mönchsnase. (Silezië).
Pomme d` Année of Pomme carrée (Frankrijk).

Vruchtvlees: 

Het vruchtvlees heeft een vaste structuur waardoor het een wat harde appel is die later in de tijd wat zachter wordt. De kleur is geelachtig. Zij is zeer knappend, zacht en saprijk, zachtzuur en met een heerlijk eigenaardig aroma, prima van smaak..J.H.Knoop schreef in 1740: “Zyn Vleesch is tamelyk zagt, en van een verhevene aromatyke geur; weshalven by een van de beste Tafel-Appels van zyn tyd is”. Bewaren: Niet bijzonder geschikt voor natuurlijke opslag, koel opslag tot januari.

Formaat vrucht: 

Het is een kleine tot middelgrote vrucht, ongeveer 6 – 6 ½ cm hoog en 6 – 6 ½  cm breed. De vrucht is schijnbaar hoog gevormd, zijden symmetrisch, zeer gelijkmatig, conisch naar de kelk, soms een weinig hoger dan breed.De schil is mooi glad en meestal gaaf, soms met enkele schurftplekken. De kleur is zeer opvallend lichtgroen, ze wordt soms aan den boom al een beetje geel. Bijna alle vruchten hebben een kleurtje, vooral aan de zonzijde. De mooie rode strepen op den geelgroene ondergrond geven aan deze vrucht iets karakteristieks. 

Plukrijp:

half september - begin oktober.

Consumptierijp:

November - Januari.

Gebruik:

Zeer goede handappel voor directe consumptie, huishoudelijk voor alle verwerkingen.