Categorieën

  • Appelbomen

Paternoster (18e eeuw)

Paternoster

Historie:
Over de historie is helaas niets bekend. De appel is in 1820 beschreven in een vakblad voor de Duitse Boomgaard. De beschrijving die daar is gehanteerd is waarschijnlijk van de hand van de Duitse pomoloog Diel.

Synoniemen:
Er worden geen synoniemen genoemd.

Vruchtvlees:
De schil is dun en het vruchtvlees is zacht, waardoor het makkelijk beschadigt of drukplekken krijgt.
Er is veel sap van een zurig zoete smaak.

Plukrijp:
De pluktijd wordt niet genoemd.

Bewaren:
Deze appel is zeker tot de jaarwisseling te bewaren. Er wordt genoemd dat de appel voor kinderen met kerst een aangename en gezonde traktatie is

Formaat vrucht:
Deze appel is van middelmatige grootte. Van onder iets breder dan van boven, maar wel een mooie platronde bal vormend. De grondkleur is citroengeel, aan zonzijde rood gekleurd alsof de blos er met penseel op is aangebracht. Daartussen zijn nog bruinige stippen en streepjes zichtbaar.

Gebruik:
De Paternoster is een goede hand- en keukenappel.
NB.: Deze appel heeft geen pitten maar slechts wat zwarte puntjes waardoor het een bijzonder geliefde vrucht was.