
Categorieën
Gravenstein (1669)
Historie:
In de Angelsaksische literatuur wordt van Gravenstein gesproken. De appel is in geheel Europa breed verspreid geweest, maar in Nederland over het algemeen van weinig betekenis gebleven. Wel is hij in Limburg ooit vrij algemeen geteeld en is hij in Utrecht nog van enig belang geweest. Er zijn verschillende kleurvarianten. In Kesteren is een zeer fraaie kleurmutant gevonden die de “Crimson Gravensteiner” wordt genoemd.
Synoniemen:
Strömling. (Zwitserland)
Graasten, Gul Graastener, Grafstynek,Gelber Gravensteiner, Gravensteyn.
Blumen-Calvill, in Bayern.
Bloemencalville.
Gravensteinder.
Calville Gravenstein.
Gravenapfel, omgeving Württemberg.
Ernteapfel. in de Elzas.
Haferapfel.
Rosenapfel.
Sommer-Calvill, in Baden.
Sommerblumen Calvill, omgeving Hannover.
Vruchtvlees:
Het vruchtvlees is geelachtig wit met groene adertjes, direct onder de schil en rondom het klokhuis meer geelachtig gekleurd. Middelvast, fijncellig, zeer sappig, harmonisch zoet, wijnachtig rins, met een uitzonderlijk nobel en sterk appelaroma. Knappend, niet vast maar wel stevig, grof met veel sap. Bewaren: In natuurlijk opslag tot november mogelijk bij 6ºC, daarna verlies van aroma, stip en vruchtrot nemen toe. Koelopslag is niet nodig, mogelijk bij +4ºC. Langer bewaren dan november biedt geen voordelen.
Formaat vrucht:
De Gravensteiner is een middelgrote tot grote vrucht van ongeveer 6,5 cm breed en 7 cm hoog. De vorm varieert van breedbolvormig tot hoog-rondachtig maar altijd meer hoog dan breed.
Plukrijp:
eind augustus tot midden september. Vruchten hangen apart, niet windvast. De Gravensteiner werpt relatief veel onrijpe vruchten af, in het bijzonder wanneer de standplaats zanderig en droog is. Rijpt periodiek, daarom meerdere keren drukvrij plukken.
Gebruik:
Voor vers gebruik als eerste klas tafelappel. Huishoudelijk gebruik voor uitstekende appelmoes, zeer goed voor appelsap en wijn. Te vroeg geoogste vruchten of valfruit blijven zonder aroma maar zijn zeer geschikt om moes van te maken. In de moes komt het aroma weer terug.
