Categorieën

  • Appelbomen

English Winter Goldp. (1770)

Historie: 

Vermoedelijk afkomstig uit Frankrijk, was daar al voor 1700 bekend. Via Engeland in 1800 naar Duitsland gebracht en in 1853 tijdens de eerste bijeenkomst van Duitse Pomologen in Naumburg voor algemene teelt aanbevolen.“Rogo”, de rode mutant, werd in 1959 door G. Bräuer in Leisnig, Saksen, gevonden.

Synoniemen:

 King of the Pippins. (Engeland)
Reine des Reinettes. (Frankrijk)
Hampshire Yellow.
Iones` Southampton.
Winter Goldparmäne. (Duitsland)
Wintergoldpearmain.
Kroon Renet.
Princess of Pippin.
Queen of the Pippin.
Kroons.
Surpasse Reinette. (Frankrijk)

Vruchtvlees:  

crème wit, geelachtig, vast, fijncellig, knappend, matig sappig. Zoet met fijn zuur en een nootachtige aroma, schaduwvruchten zijn zuriger, flauw en zonder smaak. Zoet geurend.

Bewaren:

In natuurlijke opslag bij +6ºC. tot februari zonder slap te worden. Op warme standplaatsen en op M9 vroeg rijp, dan vaak maar tot december houdbaar. Weinig geschikt voor koelopslag, niet onder 4ºC. anders wordt het vlees bruin en glazig.

Formaat vrucht:

Het is een middelgrote appel, ongeveer 6 cm breed en 5 ½ cm hoog. De vorm is variërend van rond- tot hoog-rond, tonvormig en de zijden zijn bijna symmetrisch.

Plukrijp:

vanaf midden september - begin oktober.

Consumptierijp:

oktober - februari, houdbaar tot eind januari.  Afhankelijk van lokale ervaringen deze vruchten niet te vroeg oogsten, omdat de aromaontwikkeling dan nog te gering is. En niet te laat, want dan is er kans op vruchtval en melige vruchten. De vruchten hangen apart, ook dichter, goed plukbaar. Als de boom overvloedig draagt gaat dit zeer ten koste van de kwaliteit. Een van de mooiste vruchten (1868) en in het bijzonder als van piramiden of leibomen geplukt worden.

Gebruik: 

Voor vers gebruik vanaf oktober. Huishoudelijk voor alle verwerkingen. Industrieel geschikt voor appelstukken, ook bevredigend voor moes.