Categorieën

  • Appelbomen

Bramley’s Seedling (1813)

Historie:      

Een beroemde Engelse kookappel die eigenlijk "Brailsford Seedling" had moeten heten. Bijna twee eeuwen geleden (periode 1809 - 1815) plantte de nog jonge Miss Mary Ann Brailsford enkele appelpitten in potten die ze in haar tuin te Easthorp (Southwell, Nottinghamshire) plaatste. Uit een van die pitjes groeide een gezonde boom waaraan de grote vruchten voor het eerst in 1837 te bewonderen waren.Matthews Bramley (geb.in Balderton 1796) trouwde op 27 jarige leeftijd (1823) met Ann Smith en zij vertrokken samen van Balderton naar Easthorp in Southwell, waar hij bakker was.
Bramley kocht in 1846 het huis en de tuin waar de appels groeiden die Mary Ann Brailsford had geplant. De zoon van de plaatselijke boomkweker Merryweather was zo enthousiast over de vruchten dat hij, in 1856, Bramley vroeg of deze enten wilde afstaan zodat hij ze kon vermeerderen. Bramley gaf hiervoor toestemming echter onder één voorwaarde. De nieuwe gekweekte bomen, waaraan de beroemde Engelse kookappels hingen, moesten naar de huidige eigenaar van de boom genoemd worden. Bramley`s Seedling.
In 1876 werd de appel voor het eerst tentoongesteld op de Royal Horticultural Society`s Fruit Committee, waarbij de vrucht een hoge waardering kreeg. De oude oorspronkelijke boom is omgewaaid en op de bestaande wortels zijn nieuwe scheuten gaan groeien. Dat heeft er toe geleid dat op de oeroude boom een nieuwe boom is gegroeid. Deze boom staat er nog steeds. Achter een cottage in Churchstreet nr.75 te Southwell staat hij in volle glorie, 200 jaar oud. 
Tegenwoordig hebben de nazaten van Mr. H.Merryweather nog steeds een tuincentrum in het centrum van Southwell, je kunt hier een tentoonstelling over deze beroemde historische appel bezoeken.

Synoniemen:

 Triomphe de Kiel.*)
Bakappel.
Bramley.
Pannekoekappel.
Bramley`s Sämling.
Sedeling. (in de provincies Groningen en Drenthe.)  

Vruchtvlees:  

De structuur is vrij grof en wit van kleur. De smaak van deze vrucht is matig, zij heeft een hoog zuurgehalte, is wel sappig en tamelijk vast.

Bewaren: 

Goed bewaarbaar tot eind januari, last van scald bij te lange opslag. De vruchten worden wel naar Engels voorbeeld in papier gewikkeld om scald tegen te gaan. Vrucht laat zich uitstekend koelen mits de temperatuur niet lager dan 4ºC. komt, waardoor langer bewaren mogelijk is. 

Formaat vrucht: 

Groot tot zeer groot, wordt wel eens de Goliath onder de appels genoemd. Onregelmatig van vorm. Ze zijn meer breed dan hoog en vruchten van 500 gram zijn geen uitzonderingen.

 

Plukrijp: 

Half oktober. De boom geeft over het algemeen een grote opbrengst.

Consumptierijp:

tot begin april.

 

Gebruik: 

Vooral als appelmoes, sap en keukengebruik, na langere tijd neemt het zuurgehalte af en kan de vrucht als handappel worden gebruikt, na de jaarwisseling zijn ze op hun lekkerst. Geschikt voor appelwijnen. Is een van onze beste keukenappels. Geeft witte appelmoes.