Rode Eierpruim (1750)

Historie: 

Onbekend. De Rode Eierpruim is een zeer oud, waarschijnlijk Nederlandse pruim die al sinds onheuglijke tijd bekend is in kwekerijen en boomgaarden.

Synoniemen:

Catalonie
Fluweelpruim
Red Magnum Bonum
Imperiale
Red Imperial
Dame Aubert Violette
Florence
Askew’w purple Egg
Cyprisch Eierpruim
Rothe Marunke
Amaliapflaume
Hoheitspflame
Prinzessinpflaume
Impérial Diadème
Mimmspflaume

Vruchtvlees:  

Het vruchtvlees is geel, maar onmiddellijk onder de huid een beetje rozerood. De structuur is matig vast, smeltend, saprijk en verfrissend. Op zandgrond en in een warm klimaat is de smaak zeer aangenaam rins zoet. Vruchten die in de schaduw hangen zijn smakeloos en zelfs onaangenaam.

Steen:

niet groot, vrij dik, loslatend van het vruchtvlees.

Huid: 

De huid is vrij dik en een beetje zuur, maar goed van het vruchtvlees te scheiden. De kleur is purper met violetrood. Aan de zonzijde gewoonlijk donkerder gekleurd of enigszins gevlamd, met talrijke, kleine, grauwe stippen en een dun, witblauw waas.

Formaat vrucht: 

De rode eierpruim is een grote vrucht. De vorm is vaak wat meer flesvormig dan de afgebeelde vrucht. 

Plukrijp: 

Begin september

Gebruik: 

Begin September. In het gebruik een tweede rangs dessert pruim, maar misschien ook wel goed om te stoven.