Italiaanse Kwets (zeer oud)

Historie: 

De Italiaanse Kwets komt hoogst waarschijnlijk uit Italië. Volgens het “Handbuch” werd deze soort door een Zwitserse heer, ene “Fellenberg” aan Duitsland geschonken en is toen veel verspreid onder de naam “Fellenberger Zwetsche”. 

Synoniemen:

Fellenberger Zwetsche

Sweizer Zwetsche
Dubbele Bakpruim
Grosse Englische Zwetsche
Altesse Double
Semiana

Vruchtvlees:  

Het vruchtvlees is groenachtig geel en stevig tot vast van structuur. Het is niet zeer geurig en ook niet erg sappig. Wel zoet van smaak. Vooral als de kwets goed gerijpt is, is het een van de beste kwetsen. De pit laat goed los van het vruchtvlees.  

Huid: 

De huid is dun en laat makkelijk los van de vrucht. De kleur is zwartachtig purperblauw met veel kleine bruine stippen. De vrucht is geheel met een dun lichtblauw waas bedekt.

Formaat vrucht: 

Een gemiddelde maat pruim (niet nader aangegeven). Wel vaak wat ronder van vorm dan op de bijgevoegde afbeelding.

Plukrijp: 

Tweede helft september en begin oktober. Hoe langer de vrucht aan de boom kan blijven hangen, hoe beter de smaak wordt. 

Gebruik: 

Geschikt als dessertpruim en voor het maken van jam