Winterlouwtje (1600)

Historie: 

Het Winterlouwtje zou van Nederlandse oorsprong kunnen zijn, hoewel dit niet geheel zeker is. Het was een vrij algemeen bekende stoofpeer. Zij was niet in grote getale aangeplant. 

Synoniemen:

 Louwtjes peer

Vruchtvlees:  

Het vruchtvlees is wit van kleur. Het heeft een vaste structuur. Bij het rijpenis ze niet geschikt om uit de hand te eten. Bij het koken is de smaak zoet en wordt zij mooi rood van kleur.

Bewaren: 

Dit is een goede bewaarpeer, zoals de meeste stoofperen. 

Formaat vrucht: 

De vrucht heeft een mooie peervorm, is lang en smal en van middelmatige grootte, ongeveer 5 cm breed en 8 cm hoog. Mooi, glad, groengeel, tegen het rijpen lichtgeel met een rood kleurtje aan de zonzijde

Plukrijp: 

De beste tijd om te oogsten is eind oktober. Zij wordt tegen het rijpen alleen wat rimpelig om de steel. 

Gebruik: 

Het is een eerste klas stoofpeer, de vrucht is mooi op het oog en uitmuntend van smaak.