Triomphe de Jodoigne (1830)

Historie: 

De Triomphe de Jodoigne vindt zijn oorsprong in België. Zij is uit zaad gekweekt in 1843door Simon Bouvier is Saint Remy-Geest destijds burgemeester van deze plaats en genoemd naar het stadje Jodoigne in de provincie Namen.

Synoniemen:

Triomph van Geldenaken
Triumph von Jodoigne

Vruchtvlees:  

Het vrucht vlees is wit tot wit-gelig van kleur. In het midden is zij wat steencellig, halffijn, smeltend, zoet met een weinig rinse toets, sappig en met een aangenaam aroma. In Frankrijk heeft het sap volgens DECAISNE den geur van bittere amandelen of perzikpitten.

Bewaren: 

Geen vermelding over bewaren.

Formaat vrucht: 

Weinig perenrassen zijn zo variabel qua dikte en kwaliteit. Soms overschrijdt het gewicht van één vrucht 500 g, soms wordt nauwelijks 200g gehaald. Ook haar begin van rijptijd kan danig variëren. De vrucht is groot tot zeer groot te noemen, tolvormig, buikig met onregelmatig bultige omtreklijnen.
Zij heeft een tamelijk dikke, groen en bruinroestig gemarmerde schil, vooral in de omgeving van de steel, heldergroen gestipt. Soms mat-rood gewassen aan de zonkant. 

Plukrijp:

Rijpt begin november, het is het best haar zo laat mogelijk te plukken.
Triomphe de Jodoigne wordt slechts bij warme zomers goed rijp en bereikt alleen dan een superieure kwaliteit.

Gebruik: 

Vooral gewaardeerd als dessertpeer. Te gebruiken van november tot in december.