Kweepeer (oud)

Historie: 

De kweepeer is een plant uit de rozenfamilie. De soort komt oorspronkelijk uit het gebied rond de Kaspische zee en is een algemeen bekende vrucht in veel landen, vooral in de zuidelijke landen van Europa en in Japan.  De botanische naam “Cydonia” is afkomstig van Kydonia. Deze Griekse stad ligt aan de westkant van Kreta en heet tegenwoordig Chania.
Het woord "marmelade", dat oorspronkelijk kweeperenjam betekent, ontleent zijn betekenis aan de Portugese naam van deze vrucht, Marmelo.
Vroeger stond bij veel boerderijen een kweepeer.
Er worden veel geneeskrachtige kwaliteiten toegeschreven aan de kweepeer.

Synoniemen:

 Kwee

Vruchtvlees: 

De vruchten zijn rauw vrijwel niet te eten. Ze hebben zeer hard en zuur vruchtvlees. Ook komen er looistoffen in het vruchtvlees voor. De Kweepeer bevat veel steencellen.

Bewaren:

Kweeperen zijn goed te bewaren in een koele donkere ruimte.  tot december 

Formaat vrucht: 

Kweeperen zijn zeer grote geurige, gele vruchten. Er zijn twee vormen van Kweeperen: Appelvormige en peervormige.

Plukrijp: 

Vanaf oktober tot de eerste nachtvorst.

Gebruik:

Kweeperen worden gebruikt voor het maken van jam, compote, marmelade, gelei, vruchtensap, in taart, in vruchtenbrood, gekonfijt, voor wijn en voor likeuren.

Ze bevatten veel pectine waardoor er maar weinig tot geen suiker toegevoegd hoeft te worden.