Beurré d’Amanlis (1830)

Historie: 

Deze soort is afkomstig uit de buurt van Amanlis in de omgeving van Rennes in Frankrijk. De Beurré d’Amanlis zou rond 1800 voor het eerst gewonnen zijn en rond 1826 in de handel gebracht. De peer heeft in Frankrijk een algemeen verspreidingsgebied en wordt veel verhandeld.

Synoniemen:

Er worden geen synoniemen van deze peer genoemd.

Vruchtvlees:  

Het mooie, witgele vlees is tamelijk grof van korrel, zacht, buitengewoon sappig en smeltend, soms flauw zoet en fris, soms met een licht zoet aroma, maar dat is afhankelijk van de standplaats. 

Bewaren:

September. Wanneer de vrucht niet al te boomrijp is geworden kan zij twee of drie weken bewaard worden, anders wordt zo snel beurs.

Formaat vrucht: 

De Beurré d'Amanlis heeft een mooie, bijna kogelronde vorm, naar den steel zacht glooiend toelopend. Is middelmatig groot, goed uitgegroeid eerder groot dan klein. Het komt enkele malen voor, dat de vrucht wat gerekt is, zodat zij eerder lang dan rond is, meestal is zij echter rond.

Plukrijp: 

Half September, matig goede dessertpeer.

Gebruik:

Is een uitstekende, lekkere, sappige peer, die bijna tot de eerste klasse tafelperen kan worden gerekend.