Harberts Reinette (1830)

Historie: 

Volgens het “Handbuch” door DIEL is de Harberts Reinette afkomstig van een klooster, waarschijnlijk in Westfalen en dateert uit het jaar 1828. Het staat vast dat het hier gaat om een Duitse vrucht. 

Synoniemen:

Harberts Reinette
Harberts reinettenartiger Rambour

Vruchtvlees:  

Het vruchtvlees is roomwit van kleur met groengele aderen. De structuur is  eerder grof dan fijn te noemen, is vrij saprijk, zoetachtig zuur als een wijnachtige suikersmaak, een weinig geurig. In de pomologie wordt echter genoemd dat zij qua smaak de Wijker Pippeling (ofwel Reinette van Orleans) bij lange na niet kan evenaren.

Bewaren: 

 

Formaat vrucht: 

De Harberts Reinette is een middelgrote appel van ongeveer 8 cm breed en 6,5 cm hoog, breed afgestompt. De vruchten lijken in vorm altijd op de appels van de afbeelding, soms wat hoger, soms wat breder.

De huid is vrij dik, glad, niet vettig en de kleur is net als op de afbeelding gelig met veel stipjes. Ook wel met grotere, in een   karmozijnrood kringetje geplaatste roestvlekken, hier en daar met enig dun roest.

Plukrijp: 

Wordt niet beschreven.

Gebruik: 

November tot februari. Het is een prima tafelvrucht, die zich ook goed leent voor bereiding in desserts.