Enkhuizer Aagt (1700)

Historie: 

Van de Enkhuiser Aagt is de historie niet beschreven. Zij behoorde echter tot de beste winderappels.

Synoniemen:

Enkhuizer Maagd
Tryn Weewster
Der Rothe Agatapfel V

Vruchtvlees: 

Het vruchtvlees is geelachtig, fijn, vast, sappig en aangenaam zuurachtig van smaak.  haar vlees is enigszinds vast van een tamelijke geurige aangename smaak.

Bewaren: 

Deze appel is zeer dun en teer van schil zo dat het minste drukken of stoten al snel een rotplek kan veroorzaken. Men moet daarom bij het plukken en hanteren van deze appels zeer voorzichtig zijn wil men ze goed kunnen bewaren.

Formaat vrucht: 

De Enkhuizer Aagt is een middelmatig grote appel. Zij is  langwerpig of ei rond van vorm, haar schil is glad. 

De zachte gladde citroengele schil is aan de zonzijde met fraai rood overdekt, en op enkele plaatsen met enige donkerdere vlekjes en stippen bezet.

Plukrijp:  

De pluktijd is in het begin, ook wel op de helft van Augustus, en wordt van Januari tot het laatst van Februari.

Gebruik:

Deze vrucht wordt voor een fijne tafel-appel gehouden